Ostatnio: 02.02.2016

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Parę zasad jak spróbować zaparzyć kawę w domu. Źródło

darthvadermug



Kawa

Trudno jest zrobić dobrą kawę w domu, jeśli nie zaczniemy od zakupu dobrej kawy.

I nie chodzi tu tylko o Kopi Luwak.

Pierwszym ważnym czynnikiem jest świeżość kawy, tzn. czas od wypalenia, po którym aromat i jakość kawy obniża się. Drugi czynnik to miejsce zakupu kawy aby być pewnym, że pochodzi ona wyłącznie ze źródeł wysokiej jakości.

Na rynku dostępne są trzy możliwości zakupu kawy: w ziarnach, kawy zmielonej i bardzo rzadko spotykanej kawy zielonej (nie palonej). W wielu miejscach, gdzie sprzedaje się kawę w ziarnach można także ją zmielić.

Dobra kawa to świeża kawa, więc decyzja o zakupie musi być oparta na świeżości. Bardzo ważną rzeczą, o której nie należy zapominać jest to, że kawa traci swoje właściwości w kontakcie z powietrzem. Kawa czerstwieje tak długo jak długo nie jest przechowywana hermetyczne. Również jakość kawy mielonej pogarsza się szybciej niż kawy w ziarnach ze względu na większą powierzchnię kontaktu z powietrzem. Istotne jest więc aby kupować kawę w ziarnach i zmielić tylko tyle, ile aktualnie potrzebujemy. Jedyną formą kawy, które nie traci swoich właściwości w kontakcie z powietrzem są zielone, nieprażone ziarna kawy. Nieprażone ziarna można przechowywać nawet przez kilka lat i dopiero prażenie powoduje początek procesu „starzenia” się kawy.

Świeżość

Wielu ludzi przechowuje kawę w lodówce lub zamrażarce myśląc, że utrzyma jej świeżość. Ale czy widzieli Państwo w kawiarni kawę w lodówce? Przenoszenie kawy z lodówki do temp. pokojowej powoduje kondensację pary wodnej na ziarnach co w konsekwencji obniża walory smakowe kawy. Ziarna kawy muszą być suche, przechowywane w ciemnym miejscu w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Woda

Jeśli używasz wody która jest niezbyt dobra w smaku, można być pewnym, że twoja kawa również nie będzie zbyt dobra. Woda chlorowana jak i woda zawierająca zbyt wiele składników mineralnych czy soli może zupełnie zmienić smak kawy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest użycie wody przefiltrowanej przez róznego rodzaju dostępne na rynku filtry.

Czystość

Wszystko co wchodzi w kontakt z kawą należy czyścić, jeśli to możliwe po każdym użyciu. Kawa zawiera substancje oleiste, przez co pozostawienie resztek starej kawy w urządzeniu powoduje jej jełczenie i wytwarzanie kwasów o nieprzyjemnym zapachu.

Temperatura

Optymalna temperatura wody do parzenia kawy to 92-96 °C. Jeśli woda jest zbyt gorąca, kawa będzie gorzka z posmakiem przypalenia. Jeśli woda jest zbyt zimna, kawa będzie miała mało wyrazisty, mdły smak. Wodę należy doprowadzić do wrzenia i następnie pozostawić do ostygnięcia na krótko (około 45 sekund) przed zaparzeniem

Mielenie

Stopień zmielenia kawy powinien być różny w zależności od metody i czasu parzenia. Do zaparzania Kopi Luwak rekomenduje się trzy metody parzenia: French Press, Moka i ekspres filtrowy.

g/ml

Doświadczenia smakowe najlepiej rozpocząć przy użyciu tej samej dawki kawy zmieniając ilość wody. Według naszych doświadczeń najlepsza proporcja to 9-10 gramów kawy na 170ml wody (ale te proporcje można zmieniać w zależności od indywidualnych upodobań).

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.