Ostatnio: 29.09.2017

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Hej ;)

Po raz kolejny wracam do Was z Gotuj z Wykopem;)

Dzisiaj pokażę Wam potrawę, którą nazywa się paprykarzem z kurczaka, ale nie jest to taki paprykarz kanapkowy [http://rarytas.sklep.pl/files/products/neptun_szczecinski.jpg], tylko danie obiadowe - kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym, podane z ryżem;)

Przygotowanie raczej nie powinno sprawić żadnych trudności, a zapewniam, że efekt końcowy jest przepyszny. Jest to porcja na 3-4 osoby.



Składniki:

- 0,75 kg piersi z kurczaka [3 mniejsze, albo 2 duże piersi]

- duża cebula

- 2-3 ząbki czosnku

- puszka pomidorów [mogą być świeże pomidory - jeden duży albo 2 mniejsze]

- papryka [ ja użyłam 2 dużych papryk, z czego tak 0,5 zjadłam podczas krojenia ;D. Myślę, że ze 2 sredniej wielkosci będzie idealnie, kolor bez znaczenia]

- 30 dag pieczarek

- 1 czubata łyżeczka papryki mielonej ostrej [jak ktoś woli na ostro bardzo to można zastąpić świeżą papryczką]

- 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej

- szklanka bulionu [dla leniwych może być bulion drobiowy z kostki]

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki mąki

- olej do smażenia

- sól pieprz.

- ryż






Zaczynamy od pokrojenia mięsa na kawałki, mniej więcej 2x2 cm




Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy.






Na patelnię wlewamy olej, smażymy mięsko przez mniej więcej 5 minut i wyjmujemy na papier jednorazowy, niech trochę tłuszczu odda;)




Na tej samej patelni, i tym samym tłuszczu szklimy pokrojoną wcześniej cebulkę, dodajemy czosnek.






Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do cebulki. Dosypujemy mieloną paprykę ostrą i słodką. W tym momencie wrzucamy tez pokrojone w plasterki pieczarki, ale u mnie w domu niestety 2 osoby nie mogą jeść pieczarek, więc musiałam zrobić bez nich. Swoją dorgą, ktoś potrafi wytłumaczyć jak to jest z tymi pieczarkami? Niektórzy mają tak, że nawet po małym kawałeczku pieczarki od razu czują silny ból żołądka, który znika magicznie po wypiciu choćby jednego kieliszka wódki? Żeby nie było, sprawdzone, przez przynajmniej 4 osoby;)




Wszystko podlewamy bulionem. Teraz niech z 3-4 minuty się podgotuje.




Następnie wrzucamy nasze pomidorki, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym gazie na 15 minut [oczywiście mieszając co jakiś czas!]




Do kubka wlewamy 2 łyżki śmietany, z patelni bierzemy kilka łyżek sosu, mieszamy dokładnie ze śmietaną i przelewamy do sosiku.





Teraz czas na przyprawienie do smaku – odrobina soli i pieprzu powinna wystarczyć.





Podawać z ryżem [Ja napakowałam w filizankę [3-4 torebki ryżu jakoś wyszło], ładnie zrobiłam `babkę` na talerz i zalałam sosikiem;)]




Z góry tłumaczę się, że zdjęcia robiłam aparatem w telefonie i jak na złość bardzo brzydko lampa błyskowa odbijała sie w drobinkach tłuszczu, przez co sos wygląda bardzo tłusto, co jest nieprawdą ;)




Smacznego;)

Dodaj komentarz

Autor zablokował możliwość dodawania anonimowych komentarzy. Zaloguj się.

Autor wpisu zablokował możliwość dodawania anonimowych komentarzy. Aktywuj publiczny profil, aby móc komentować ten wpis.

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.