Ostatnio: 16.08.2017

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Fenek (Vulpes zerda) jest jednym z najciekawszych i najpiękniejszych ssaków świata. Jest najmniejszym przedstawicielem rodziny psów, ale uznaje się go za największego drapieżnego ssaka, który występuje tylko na pustyni. Ma charakterystyczne, duże uszy, dorastające do 5 cm, dzięki którym ma dobry słuch i może efektywnie chłodzić ciało. Fenek jest zwierzęciem nocnym, sypia w podziemnych norach. Odżywia się szarańczakami, chrząszczami, poluje także na ptaki i gryzonie.

Fenki mają łagodne usposobienie i łatwo je oswoić. Często spotykane są w hodowlach prywatnych. Najwięcej fenków mieszka na Saharze, w jej środkowej części. Fenek śpi za dnia, w piasku Sahary. Kopie norki, a od nich kilka dróg ewakuacji. Ściany wzmacnia roślinami, piórami i sierścią. W norce nie mieszka sam, tylko z całą rodziną. Żeruje nocą. Rośliny są dla niego źródłem wody, bez której potrafi się obejść bardzo długo.

Oto on.















vulpes zerda 4









Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.