Ostatnio: nigdy

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Chleb orkiszowy - składniki:

400 gr. pełnoziarnistej mąki orkiszowej

7 gr. suchych drożdży

300 ml.ciepłej wody

1 mała łyżeczka miodu

1 mała łyżeczka soli

1 mała łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa zmielonego siemienia lnianego

Chleb orkiszowy - sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, miód, sól, oliwę, siemię wsypujemy do miski, zalewamy ciepłą wodę i ugniatamy ok.5 min. Po tym czasie ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy "keksówki". Formę z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie rozgrzewamy piec do ok. 180 st.C. Chleb pieczemy ok. 30-45min.

______________________________________

Chleb dyniowy:

Składniki:

700g dyni

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 laska cynamonu

5 goździków

2cm świeżego imbiru

550g mąki pełne ziarno

40g świeżych drożdży

30g stopionego masła

50ml mleka

50g cukru

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli

2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu

100g pestek dyni

Przygotowanie:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę.

Do wrzącej wody z dodatkiem sol, cukru, laski cynamonu, goździków i plasterków imbiru

wrzucamy dynię i gotujemy 15 minut. Odcedzamy, studzimy, miksujemy.

Robimy zaczyn z 3 łyżek mąki, drożdży, ciepłego mleka i łyżki cukru, odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę cukru, miód, stopione masło,

puree z dyni, mąkę, pestki dyni, sól i rozmaryn wyrabiamy elastyczne ciasto,

w razie czego dosypujemy więcej mąki.

Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką,

wkładamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy chleb 45-55 minut do uzyskania złotej skórki,

patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.