Ostatnio: 18.07.2016

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Ciasto czekoladowe

Tortownica o średnicy 13cm (na dno koło wycięte z papieru do pieczenia, lub papier rozłożony na całej tortownicy)

Składniki:

¼ szklanki mleka

25g (1/4 tabliczki czekolady)

Pół szklanki mąki pszennej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ szklanki kakao

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Jajko

1/3 szklanki drobego cukru

1/3 szklanki oleju

¼ szklanki śmietany kwaśnej

Łyżeczka cukru waniliowego

1




1. Podgrzewamy mleko, wrzucamy czekoladę (do rozpuszczenia) i odstawiamy do wystudzenia.


2



3



4




2. Przesiewamy: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę


5



6






3. Jajko ucieramy, po chwili dodajemy cukier i cukier wanilinowy.


7



8



9




4. Wlewamy olej, śmietanę i ostudzone mleko z czekoladą. wszystko mieszamy.


10



11





5. Stopniowo wsypujemy przesiane składniki, delikatnie mieszamy do połączenia składników.


13



15



6. Pieczemy ok 30min w 160 stopniach C.


16




I gotowe :D


17




PS

mieszamy = miksujemy końcówką do blendera (ta od ubijania jajek) LUB mikserem LUB trzepaczką (ale trzeba trochę siły i cierpliwości)

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.