Ostatnio: 08.08.2017

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Jako, że lubię dobrze i smacznie zjeść, postanowiłem podzielić się z Wami jednym z przepisów, które znam. A właściwie połączeniu przepisów dwóch sałatek greckich, rodem z upadającej w tej chwili Grecji. Grecy znani są z tego, że prócz tego, że lubią dobrze zjeść, to lubią, jak to jedzenie ładnie wygląda. No i moje jedzenie będzie nie dość, że dobrze smakować, to i dobrze wyglądać :)

Aha, od razu informuję co następuje: sałatka to luźne połączenie tradycyjnej sałatki greckiej oraz sałatki cesarskiej. Z jednej i z drugiej wyciągnąłem nielubiane przeze mnie oliwki oraz czosnku. Po drugie: sałatka nie należy do tanich - za składniki (grzanki, sałatę, boczek, pomidory cherry, ogórka, zieloną paprykę, piersi kurczaka i ser "feta") zapłaciłem 32,58 zł. Do tego doszła oliwa z oliwek, którą miałem i saszetka sosu Knorr (ok. 2 zł). A po trzecie: dziewczyny, jeśli się odchudzają, to lepiej, aby tego nie jadły :>

Dobra, ale do rzeczy:

No więc listę rzeczy, które trzeba kupić wymieniłem powyżej, ale powtórzę raz jeszcze:

- opakowanie grzanek

- opakowanie sałaty

- 200 gramów boczku

- opakowanie pomidorów cherry (250 gr)

- 1 ogórek zielony

- 1 zielona papryka

- 2 niewielkie piersi kurczaka

- ser "feta" (jest to ser firmy Mlekovita i nazywa się dosłownie "Ser sałatkowy", ja potraktowałem to jako substytut sera feta, bo oryginalny ser feta kosztował 12 zł)

- 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu

- 3 łyżki wody do sosu

- 1 opakowanie sosu śródziemnomorskiego Knorr

- przyprawy do kurczaka w zależności od upodobań

1



Należy przygotować produkty. W tym celu kroimy zieloną paprykę tak jak na zdjęciu poniżej - nie wzdłuż, ale w poprzek warzywa. Środek oczywiście idzie do śmietnika. Po pokrojeniu zostają nam takie okręgi.

2



Z grzankami nie trzeba nic robić. Standardowo wysypujemy je z paczki i odstawiamy na razie na bok.

3



Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, i kroimy w kostkę.

4



Czas na boczek. Boczek również kroimy w kostkę. Wielkość kostki jest nieważna, jedni będą woleć większą, inni mniejszą. Ja wolałem duże kostki.

5



Dalej: pomidory cherry. W sumie jadłem je teraz pierwszy raz. Małe pomidorki myjemy pod wodą (można też wyparzyć wrzątkiem, ale ja tego nie robiłem) i kroimy na pół. Można też w ćwiartki, ale moim zdaniem są one za małe, aby je jeszcze ćwiartować.

6



Ser "feta" (sałatkowy) również kroimy w kostkę. W oryginalnym przepisie na sałatkę grecką (podawaną w Grecji) tak się przyjęło i ten składnik pochodzi właśnie z tego przepisu.

7



Sałata. I tutaj należy sobie powiedzieć, czy lepiej kupić główkę sałaty, rozerwać i mieć jeden tylko rodzaj, czy kupić paczkowaną i już rozerwaną. Ja poszedłem w tym drugim kierunku.

Po otwarciu paczki przesypujemy sałatę do w miarę DUŻEGO naczynia, najlepiej miski.

8



Następnie najbardziej "skomplikowane" zadanie: przygotowanie kurczaka. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami kuchennymi. Następnie odkrajamy części, które nie nadają się do jedzenia. I teraz uwaga: takie piersi kurczaka kroimy w poprzek, aby były cieńsze. Mają zmienić swoją grubość. Następnie takie piersi kurczaka kroimy a mniejsze kawałki, jak na poniższym zdjęciu:

9



Następnie przyprawiamy je wedle uznania. Ja przyprawiłem je przyprawą do kurczaka oraz Ziarenkami Smaku, bodajże Winiary albo Kucharka.

Kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy do zarumienienia. Ja smażyłem jakieś 10-12 minut. Można też podczas smażenia odkroić kawałeczek kurczaka, aby sprawdzić, czy już jest dobry.

11



Czas na boczek. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na patelnię i smażymy. W odróżnieniu do kurczaka tutaj nie trzeba smażyć na oleju, bo tłuszcz z boczku sam wypłynie podczas smażenia i zastąpi nam to olej.

10



W między czasie jak te dwa mięsa się smażą, wszystkie dotychczasowe składniki (papryka, grzanki, ogórek, pomidory, biały ser i sałatę wrzucamy do jednego pojemnika i mieszamy. Następnie, jak już będą gotowe boczek i kurczak, je również dodajemy do sałatki i raz jeszcze mieszamy.

Czas na sos. Bierzemy "Sos śródziemnomorski do sałatek" Knorra (lub jakiś inny, np. firmy Prymat), wsypujemy do jakiegoś kubka/szklanki i dodajemy po 3 łyżki wody mineralnej oraz oliwy z oliwek. Następnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Mieszamy sałatkę i voila! mamy naszą sałatkę :)

12



Całość nie zajmuje dużo czasu, 30 minut i sałatka jest gotowa. Jest to zdrowe, pożywne i szybkie. Przygotowana porcja starczy dla co najmniej 4 osób, więc i na spotkanie ze znajomymi będzie idealne.

Smacznego!

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.