Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Ostatnio: nigdy

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Tłuszcze trans to jedne z najniebezpieczniejszych i najbardziej szkodliwych składników w żywności. Często są również nazywane tłuszczami utwardzonymi lub uwodornionymi. Powstają w wyniku chemicznego przetworzenia zdrowego oleju roślinnego… Zdrowy olej po takiej przemianie staje się bezwzględnym zabójcą…

http://pokazywarka.pl/margaryna/

Dlaczego tłuszcze trans są tak szkodliwe?

Utwardzone tłuszcze roślinne produkowane są z olejów roślinnych, które same w sobie są bardzo zdrowe, dopóki nie podda się ich procesowi utwardzenia. Proces ten powoduje, że właściwości tych pierwotnie zdrowych tłuszczy radykalnie zmieniają się. Tłuszcze utwardzone (uwodornione) są szkodliwe dla twojego zdrowia z dwu zasadniczych powodów: po pierwsze podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności.

Tłuszcze utwardzone są tak niezdrowe, iż przyjmuje się, że nawet tłuszcz pochodzenia zwierzęcego taki jak smalec, słonina czy masło są znacznie zdrowsze od roślinnych tłuszczy uwodornionych

Dlaczego tłuszcze utwardzone są tak popularne

Tajemnica popularności uwodornionych tłuszczy roślinnych leży w ich praktycznej przydatności dla przemysłu spożywczego. Uwodornione tłuszcze są bardzo trwałe i łatwe w przechowywaniu. Nie rozpuszczają się w temperaturze pokojowej, dlatego można je przechowywać nie w chłodziarce ale w kuchennej szafce, mają wysoką temperaturę dymienia dlatego są trwałymi fryturami i można w nich dużo i często smażyć bez utraty jakości smażonych produktów. Dlatego tak chętnie tego typu tłuszcze są wykorzystywane w restauracjach, zwłaszcza tych typu fast-food, gdzie właściwie bez przerwy smażone są kolejne porcje frytek czy nuggetsów w tej samej niezmienianej of wielu godzin fryturze.

Tłuszcze utwardzone są także wykorzystywane do produkcji ciastek, słodyczy i czipsów. Czipsy usmażone w uwodornionym tłuszczu mają charakterystyczny chrupki smak i nie ociekają tłuszczem właśnie ze względu na wysoką temperaturę topnienia tego typu tłuszczu.

Uważnie czytaj etykiety

Niekiedy producenci żywności niechętnie przyznają się do stosowania w swoich produktów tłuszczy utwardzonych. Będąc świadomym tego, że wśród konsumentów rośnie poziom wiedzy nt. szkodliwości tłuszczy trans, producenci żywności często starają się ukryć ich obecność w żywności poprzez podanie informacji o składzie w zawoalowany sposób.

Ty jednak musisz nauczyć się czytać etykiety produktów spożywczych tak, aby móc skutecznie wychwycić te, które zawierają niezdrowe tłuszcze. Sprawdź, czy w składzie produktu, który zamierzasz kupić znajduje się "tłuszcz uwodorniony", "tłuszcz częściowo uwodorniony" lub "tłuszcz utwardzony". Często producenci dodają tego typu tłuszcze do produktów, które co do zasady mają być zdrowe i nie należą do kategorii "jedzenia śmieciowego". Na przykład tłuszcze utwardzone można spotkać nawet w maśle orzechowym z wyższej półki, które przecież uważane jest za produkt zdrowy i pożywny. Nie zawsze zatem tylko niezdrowe czipsy i fast-foody zawierają tłuszcze trans, dlatego bądź czujny i zawsze uważnie czytaj etykiety przed zakupem produktu nawet wówczas, gdy nie należy on do kategorii niezdrowej żywności.

http://fitnesi.pl/artykul/co-to-sa-tluszcze-utwardzone-i-dlaczego-powinienes-ich-unikac

http://blog.galeriamedica.pl/tluszcze-trans-bezwgledny-zabojca-2/



MCdonald

We wszystkich restauracjach McDonald’s frytki smażone są w 100% oleju roślinnym. To starannie dobrana, mająca bardzo wysokie parametry jakościowe mieszanka oleju rzepakowego i oleju słonecznikowego.

http://dociekliwi.pl/Przekonaj-sie-sam/Pytania-i-odpowiedzi


KFC

Serwowane w KFC frytki są wstępnie podsmażane u producenta. Taki zabieg powoduje, że frytki absorbują znacznie mniej oleju, kiedy ponownie smażymy je już w naszych restauracjach – zawsze wyłącznie w 100% oleju roślinnym. Dzięki metodzie dwukrotnego obsmażania frytki zyskują również na smaku.

http://www.kfc.pl/od_kuchni/nowe_frytki/smacznego


Frytki z mcdonald są zdecydowanie smaczniejsze, a czy lepsze trudno powiedzieć.

Natomiast Kurczak w KFC jest zdecydowanie smaczniejszy i chyba też lepszy.








Jakie produkty spożywać a których unikać

Tłuszcze roślinne utwardzone zawarte są w wielu produktach przetworzonych, dlatego poszukuj raczej produktów nieprzetworzonych lub nisko przetworzonych, które zawierają cenne tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Od święta możesz też zjeść produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe, jednak nie przesadzaj z ilością. Nie są co prawda tak zdrowe jak jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale w dalszym ciągu są znacznie zdrowsze od kwasów tłuszczowych trans zawartych w utwardzonych olejach.

Rodzaj tłuszczu Produkty, w których występuje Co robić

utwardzone (uwodornione) tłuszcze roślinne, tłuszcze trans margaryny, różnego rodzaju frytury wykorzystywane do smażenia w restauracjach, tłuszcze wykorzystywane w przemyśle cukierniczym i ciastkarskim, oleje w czipsach i innych produktach takich jak np. masło orzechowe (uważnie czytaj etykiety!), majonezy, śmietanki w proszku, słodkie przekąski, batoniki i ciastka Pod żadnym pozorem nie spożywaj tych produktów!

nasycone kwasy tłuszczowe smalec, masło, słonina, boczek, pełnotłuste mleko, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego Te tłuszcze powszechnie uważa się za niezdrowe, jednak ich umiarkowane spożycie nie powinno zaszkodzić.

jednonienasycone kwasy tłuszczowe oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, niektóre orzechy (ziemne, pistacje, migdały), tłuszcz niektórych ryb (np. sardynki), awokado Spożywaj bez ograniczeń, te tłuszcze są bardzo zdrowe.

wielonienasycone kwasy tłuszczowe tłuszcz ryb takich jak makrela, pstrąg i śledź, olej lniany, orzechy włoskie Spożywaj bez ograniczeń, te tłuszcze są bardzo zdrowe.







Niezapowiedziane kontrole, pomiary i nawet 100 tys. kary za smażenie na starym tłuszczu [POLSKA OD KUCHNI]

Anna Pawłowska 05.12.2012 10:19 A A A Drukuj

Frytki

Frytki (Fot. Shutterstock)

Niezapowiedziane kontrole i urządzenia badające stężenie szkodliwych substancji mają rozwiązać problem używania w smażalniach przypalonego tłuszczu i smażenia ryb dziesięć razy na tym samym oleju. Nowe rozporządzenie ministra zdrowia określają precyzyjnie normy, jakich muszą przestrzegać restauratorzy.

Nowe przepisy mają poprawić katastrofalną sytuację w polskich restauracjach. Gazeta.pl pisała w cyklu "Polska od kuchni " o brudzie na zapleczu, zepsutych produktach i smażeniu na starym, przypalonym tłuszczu. Reporterka TVN24 nagrała ukrytą kamerą pracę restauracji, w której olej używany był nawet przez kilkanaście godzin. Ryby przed smażeniem były wycierane brudną ścierką, a do hamburgerów wkładano zepsutą surówką i spleśniałe mięso. Takich przypadków kontrole wykazały znacznie więcej. Inspektorzy przyznawali jednak, że wiele z nich było nieskutecznych. Sanepid uprzedzał o kontrolach właścicieli restauracji, bo ich podpis był niezbędny na protokole.

Teraz ma być inaczej. Inspektorzy sanitarni wyposażeni w urządzenia pomiarowe mają sprawdzać, czy restauratorzy nie używają niebezpiecznych tłuszczy. Kontrole będą niezapowiedziane, bo dzięki wydrukom i dokumentacji fotograficznej obecność właściciela przestaje być niezbędna.

Koniec z przypalonym olejem

Rozporządzenie, które właśnie weszło w życie, określa precyzyjne normy, jakie musi spełniać tłuszcz używany w barach i restauracjach. - W Polsce do tej pory nie było przepisów regulujących bezpieczeństwo używania tłuszczów. Nie ma w tej sprawie regulacji Unii Europejskiej, ale większość państw unijnych już wprowadziła takie przepisy. Teraz kolej na wprowadzenie ich u nas - wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Medialne doniesienia o katastrofalnej sytuacji w sezonowych barach przyspieszyły prace nad nowymi przepisami, ale o takie regulacje już od dłuższego czasu upominali się eksperci zajmujący się bezpieczeństwem żywności. W wielokrotnie podgrzewanym tłuszczu pojawiają się szkodliwe, potencjalnie rakotwórcze substancje. - Zanim zaczniemy kontrole, chcemy przeprowadzić akcję informacyjną, żeby właściciele punktów gastronomicznych zrozumieli, dlaczego przestrzeganie tych norm jest tak istotne - mówi Jan Bondar.

Niezapowiedziane kontrole i kary

Kontrole sprawdzające przestrzeganie nowo wprowadzonych norm rozpoczną się w styczniu. Inspektorzy sanitarni na początku odwiedzą duże sieci z fast foodem, później będą kontrolować też mniejsze punkty gastronomiczne. Kontrole będą niezapowiedziane. - Bezpieczeństwo żywności to kwestia regulowana na poziomie unijnym, więc kontrola może być przeprowadzona w każdej chwili, bez wcześniejszego uprzedzania właścicieli - tłumaczy rzecznik GiS.

Restauratorzy, którzy nie przestrzegają obowiązujących norm, mogą spodziewać się mandatu - do 500 zł. Dotyczy to jednak wyłącznie "drobnych uchybień". W przypadku poważniejszego naruszenia przepisów sprawa trafia do sądu. Maksymalna grzywna, jaką może ustalić sąd, to trzydziestokrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia - ponad 100 tys. zł.

Rewolucyjne zmiany w przyszłym roku

Ustalenie norm dotyczących oleju to tylko wstęp do rewolucyjnych zmian prawnych, jakie mają wejść w życie w przyszłym roku. Główny Inspektorat Sanitarny pracuje nad nową ustawą o bezpieczeństwie żywności. GiS chce m.in. znacznego podwyższenia kar dla restauratorów. W planach jest też określenie szczegółowych norm żywieniowych dla przedszkoli. Nowością mają również ułatwienia dla producentów żywności regionalnej.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,12984867,Niezapowiedziane_kontrole__pomiary_i_nawet_100_tys_.html#TRrelSST




Jeśli chodzi o tłuszcz w barach to lepiej uważać na uliczne jedzenie z głębokiego tłuszczu...

Tłuszcz bywa odzyskiwany poprzez oczyszczanie tłuszczu z kanalizacji....http://www.youtube.com/watch?v=zrv78nG9R04

Co kraj to obyczaj;]

W Polsce pojemniki na bułki w Tesco czyszczą odkurzaczem, a stoliki w pociągu PKP szmatą od podłogi

Menedżer PKP: “osoba sprzątająca myła wszystko jedną ścierką. Od podłogi poprzez stolik, na którym jadł Pan kanapki” http://natemat.pl/88327,nie-etos-kolejarza-ale-liczby-piotr-cizkowicz-pierwszy-raz-pkp-slucha-pasazerahttp://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136157,15353210,Czyscila_bulki_w_Tesco_odkurzaczem__Zadziwiajace_zdjecia.html#Cuk

Dodaj komentarz

Dodajesz komentarz anonimowo. Zaloguj się.

Dodajesz komentarz anonimowo. Aby komentować pod własnym pseudonimem włącz profil publiczny w ustawieniach.

Autor:
Treść:

Aby przesłać formularz, musisz mieć włączony w przeglądarce Javascript. Jeżeli nie masz, przepisz wspak tekst etjpixrvsg:

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2012 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.