Ostatnio: 20.06.2017

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Witam ponownie;)

Dzisiaj pokaże jak zrobić świetne obiadowo-kolacyjne bułki a'la kebab.

Składniki:

- 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli

- Około 0,5 kg cycków kurczaczych - ja zużyłam dwie spore

- Przyprawę do kebaba [moja była kebab-gyros, ale też świetnie wyszło

- Tak z 15 dag sera żółtego [w moim wypadku najtańsza gouda]

- Warzywa do sałatki - ja użyłam ćwiartkę pekińskiej, 9 pomidorków koktajlowych [równie dobrze moze być jeden duży normalny pomidor], 2-3 ogórki konserwowe

- Łyżka oliwy z oliwek [może być olej, jest różnica, ale z braku laku..;)]

- Sól, pieprz

Do sosu

- 3 łyżki majonezu

- 3 łyżki keczupu

- jeśli lubicie na pikantno to jakieś czili albo paprykę ostrą.

Do sosu czosnkowego:

- 3-4 ząbki czosnku

- 2 łyżki jogurtu/śmietany 18%[ja miałam śmietanę to jej użyłam i było pyszne ;)

- 2 łyżki majonezu

- zioła [majeranek, bazylia, oregano albo zioła prowansalskie]








To lecimy;)

Mięcho myjemy i kroimy na małe kawałeczki [bułki nie są za wielkie, więc mniejsze kawałki będziej łatwiej pakować i później jeść]




Wrzucamy do jakiejś miski czy tam talerza i wsypujemy przyprawę do kebaba [na odwrocie było napisane, że na pół kilo mięsa cała przyprawa, ale ja wsypałam troszkę mniej].




Dokładnie mieszamy




Mięsko wrzucamy na patelnię i smażymy [ja smażyłam na łyżce oleju]




Czas na bułeczki.

Odkrajmy czapeczki, dosłownie tylko trochę, żeby dostać się do bialutkiego wnętrza




Następnie dokładnie patroszymy je, wyciągamy bebechy. Starajcie się nie przedrzeć ścianek, jak bułeczki nie są już super świeże, chrupiące, może być to trudniejsze, ale ja pracowałam na takich i przeżyłam ;)




No to teraz pierwszy sos. Jesli lubicie można uzyc samego keczupu, jakiegoś gotowego sosu, albo tak jak ja pomieszać keczup z majonezem, dodać trochę papryki ostrej i mieć przepyszny sosik




Takim oto sosem smarujemy dokładnie wnętrze bułek.




Lekko ostudzone mięso ładujemy do środka. Mi wyszło jakoś 50 g na każdą bułę, pamiętajcie, żeby poupychać dokładnie w brzegi bułki.




Ser ścieramy na tarce, na dużych, małych oczkach, jak komu wygodniej




i kładziemy na mięcho [mozna troszkę przyklepać]




Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ja miałam termoobieg, blachę wykładamy folią aluminiową [mnie będzie do mycia ;)] i wrzucamy bułeczki na 10 minut, żeby ser się rozpuścił a bułka zrobiła się cudownie chrupiąca.




Jak bułeczki sie pieką robimy sałatkę. Wrzywa kroimy w kosteczkę. Nie może być za duża, bo będzie nam uciekała;)




Dodajemy łyżkę oliwy, trochę soli i pieprzu do smaku i mieszamy.



Czas na sosik czosnkowy.

Śmietanę, majonez, zioła wrzucamy do miseczki, wyciskamy przez praskę czosnek[albo kroimy jak ktoś zdolny;)], mieszamy. Próbujemy, jeśli czegoś za mało, to dodajemy. Ja dodawałam na trzy razy ziół ;) Do tego wsypałam papryki pikantnej [niestety żałuję, że nie miałam jakiegoś tabasko czy coś w tym stylu, chociażby do poprzedniego sosu]





Bułeczki dochodzą do siebie



Wyciągamy je, nakładamy dobrą łychę sałatki na wierzch, polewamy sosem czosnkowym i szamiemy! Wychodzą przepyszne, mi smakują bardziej od normalnych kebabów, bułka przypieka się i jest niesamowicie chrupiąca.



Porcja dla kobiety to ze 2 takie myślę. Mężczyźni bywają nieobliczalni ale tak ze 3 myślę, ze spokojnie ;) Łączna kwota za wszystko to tak mniej więcej 20-25 zł. Ciężko dokładnie określić bo większość składników miałam w domu.

Smacznego!

Komentarze

  • verka verka (*.41f.sandomierz.pilicka.pl)

    @Sylwia.W - ja tą ośródkę z bułki podrobiłam i dodałam do mięsa, przeszło przyprawą i bułka się nie zmarnował :)

  • Sylwia.W Sylwia.W (193.106.84.*)

    Witam!
    Buławy fajne,wczoraj robiłam :)
    Mamy pytanie co do wykorzystania miąższu z bułek??
    na bułkę tarta,do kremu do ciasta Pawi puch...jeszcze jakieś pomysły?bo mnie nic nie przychodzi do głowy...
    pozdrawiam

  • Dobre Dobre (178.219.127.*)

    Dzięki za przepis, po obaleniu pierwszej, myślałem, że skończę na sześciu, ale mimo sporych możliwości pochłaniania jedzenia, to skończyłem na czterech, i jest fajnie:D

  • mFMkrakow mFMkrakow (*.ists.pl)

    przepis wyprobowany dzisiaj.
    zajebisty.

    wielki ukłon w twoja strone :)
    pozdrowienia z krakowa

  • Kwicoł Kwicoł (*.centertel.pl)

    Ożenię się z Tobą za ten przepis!

  • nikifor nikifor (*.legnica.vectranet.pl)

    superrrrrrrrrrrrr polecam

  • Gość Gość (*.internetdsl.tpnet.pl)

    a gdzie bonusik na koniec?

  • Evenstar Evenstar

    @Pyzdra - rzeczywiście;) widocznie na początku myślałam, z ją użyję, ale najwidoczniej mi przeszło ;)

  • Pyzdra Pyzdra (*.ingram.com.pl)

    A co na pierwszym zdjęciu robi musztarda? Chyba nie jest wykorzystywana nigdzie w przepisie.

  • Graża Graża (*.neoplus.adsl.tpnet.pl)

    a umiesz coś robić ze schaboszczakensów?

  • MrTukan MrTukan (*.tktelekom.pl)

    Super pomysł! Się najadłem jak nigdy!

  • Asgareth Asgareth (*.toya.net.pl)

    Tu propozycja na wykorzystanie wnętrzności bułek: http://www.ciasta.net/labedzi-puch.php
    Albo dowolny krem z google po wpisaniu "krem z bułki" ;)

  • zadowolony zadowolony (*.neoplus.adsl.tpnet.pl)

    jedzonko super... właśnie skończyliśmy szamać...

  • k. k. (*.gre.pl)

    Dzisiaj robiłem. Zajebiste! :D

  • borko borko (*.ip.netia.com.pl)

    Jak mam to jeść ? Widelcem ?

  • Andrew Andrew (*.dynamic.chello.pl)

    Ale bułki to ty upiecz sama

  • vcx vcx (*.neoplus.adsl.tpnet.pl)

    w ziemne wieczory polecam męską gazetke gejzer

  • LLU LLU (*.neoplus.adsl.tpnet.pl)

    to ty kobieta jesteś


    LLU rządzi

  • ElGrafiko ElGrafiko (*.adsl.inetia.pl)

    zajebiste i musi byc mega chrupiace!! www.onani.pl

  • Kasica Kasica (*.marsoft.net)

    Smakowite ;D

  • Evenstar Evenstar

    @ELO - nie, po 10 minutach w piekarniku, do tego z sosem, są miękkie i chrupiące

  • ELO ELO (*.dynamic.gprs.plus.pl)

    A bułki nie robią się nieznośnie twarde?

  • głodny głodny (*.adsl.inetia.pl)

    Podaj swój adres wbijemy się do ciebie i zjemy buły... kebaby :)

Dodaj komentarz

Autor zablokował możliwość dodawania anonimowych komentarzy. Zaloguj się.

Autor wpisu zablokował możliwość dodawania anonimowych komentarzy. Aktywuj publiczny profil, aby móc komentować ten wpis.

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.