Ostatnio: nigdy

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Oto zestaw azjatyckich sosów. Nie wszystkie są niezbędne, ale niektóre absolutnie są. Omówię je po kolei pisząc które są niezbędne i do czego każdy jest potrzebny. Zwracam tylko uwagę na sprzęt: porządną deskę, azjatycki tasak do mięsa, ostry japoński nóż, woka i paczkę jednorazowych pałeczek.

Zaczynamy od sosów eurpejskich inspirowanych Azją. Marmite to ekstrakt z drożdży, brytyjski patent głownie do smarowania na chleb, obok sos Worcester słodko kwaśno słono korzenny, i mega ostry Vicious Viper, dwie krople czynią miskę zupy trudno spożywalną dla nieprzyzwyczajonego konsumenta.

Przejdźmy jednak do prawdziwej Azji. Czarny chiński ocet jest składnikiem nie niezbędnym ale bardzo przydatnym. Można go stosować jak ocet balsamiczny, świetnie sie sprawdza jako dip do chińskich pierożków, obok w słoiczku sos hoisin słodko słony np do kaczki po pekińsku (konieczny) albo do grilowania mięsa żeby pokryło sie słodko słoną skorupką. Sambal olek to pasta chili. Raczej niezbędna, daje się do rożnych potraw, np w miseczce obok zupy pho. Słodko pikantny sos chili niezbędny dodaje wyrazu daniom smażonym na woku i równocześnie zagęszcza sos. Sos ostrygowy, absolutnie niezbędny, jeden z "tajemniczych składników" kuchni azjatyckiej, gęsty, słony z warzywnym (nie rybnym) aromatem, ożywi każde danie z woka.



chinskie wino ryżowe to kolejny absolutnie niezbędny "tajny składnik" kuchni azjatyckiej. Np. marynuje się w tym winie i sosie sojowym kurczaka przed smażeniem albo gotuje się w tym winie boczek przewodniczącego Mao . Niestety nie do kupienia w internecie ze względu na głupie przepisy odnośnie handlu alkoholem. Sos sojowy jasny i ciemny to chyba nie muszę pisać że jest niezbędny i do czego się go daje bo daje się go do wszystkiego. Sos rybny mniej znany i też niezbędny chociaż nie każdemu przypasuje jego mocny zapach. W połączeniu z mlekiem kokosowym i tajską pastą curry daje jednak niesamowity efekt. Konieczny tez we wszystkich daniach kuchni wietnamskiej (Wietnamczycy dają go nawet do deserów). Olej sezamowy raczej nie do smażenia ale też niezbędny. Mocny orzechowy zapach. np. do farszu do chińskich pierożków. Ketjap manis słodki sos sojowy fajny ale nie konieczny. Skład to sos sojowy i cukier więc można sobie samemu zrobić. niezastąpiony w kuchni indonezyjskiej (nasi ngoreng). I na koniec mirin, przyprawa z kuchni japońskiej, słodkie wino, które można wymieszać z sosem sojowym kiedy robi się np łososia albo żeberka teriaki



A tu reszta moich azjatyckich ingrediencji nie w płynie.

cynamon w kawałkach, mata do sushi, papier ryżowy, grzyby pochwiaki (straw mushrooms), pieprz syczuański (często stosowana przyprawa), świeży makaron udon, maka ryżowa, mąka z tapioki, chiński makaron do smażenia, pasta z fermentowanych rybek gurami (jeszcze tego nie otworzyłem, boję się;), marynowana chińska rzodkiew, fermentowana czarna fasola (bardzo potrzebna przyprawa), wasabi w proszku, japoński makaron somen, puszka kasztanów wodnych, japońskie wodorosty kombu, suszone płatki bonito (oba do bulionu dashi), grzyby mun, grzyby shitake, suszona tamarynda, czarny sezam, bulion dashi w proszku.

glony nori (do sushi albo do chrupania) koncentrat do wietnamskiej wołowiny bo kho, wodorosty wakame, makaron z fasoli mung, wodorosty hijiki, makaron mie, kulki z tapioki (do bubble tea), przyprawa pięć smaków i glutamian sodu, makaron ryżowy i jeszcze raz wodorosty wakame

a tu trochę składników do kuchni bliskowschodniej i indyjskiej. fasolka mung, czarna fasolka, urad dal, melasa z granatów, asafetyda, placki papadam, kurkuma, suszona turecka mięta, garam masala, kumin, koper włoski (nasiona), indyjskie pikle z limonki, ras el hanut, arabska przyprawa do takiej specjalnej potrawy, fałszywy szafran (korkosz barwierski), dwa rodzaje kaszy burgul (gruba i drobna), w pudełku czarna gorczyca, kozieradka i zielony kardamon, w drugim indyjska masala, gałka muszkatołowa i czerwony imbir

i na koniec azjatyckie składniki mrożone. Trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, zajebiście ostra papryka habanero i mniejsze choć też ostre bird eye chillis, świeża pasta tamaryndowa, sumak, a oprócz tego mrożona bazylia, tymianek i świeże liście laurowe,

Dziękuję za uwagę zapraszam do zadawania pytań.

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2017 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.