Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Ostatnio: 18.12.2014

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Kluchy na pyrach - niepowtarzalny smak mojego dzieciństwa. Kluchy na pyrach - tanie i smaczne danie.

Niebo w gębie, zapewniam!

Składniki (nie podaję proporcji, w tej kwestii mamy indywidualność w zależności od ilości jaką chcemy przygotować):

- ziemniaki (najlepiej większe, łatwiej się będzie tarło)

- sól

- mąka pszenna i odrobinę żytniej

- cebula

W zależności od tego, który wariant wybieramy: kapusta kiszona + boczek/kiełbasa/słonina +cebula lub biały ser + boczek/kiełbasa/słonina + cebula

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach






2. Boczek/kiełbasę/słoninę kroimy i podsmażamy. Należy pamiętać, że na pierwszy ogień należy wrzucić słoninę, gdy się wytopi dodajemy kiełbasę/boczek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę.










3. Odsączamy sok z ziemniaków przez płócienną ściereczkę/sitko.




4. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę.

5. Odsączone ziemniaki solimy i łączymy z mąką, Należy to zrobić z wyczuciem, aby masa nie była zbyt rzadka czy też zbyt zbita. Najlepiej zrobić próbę wrzucając kilka klusek na gotującą wodę, jeśli się nie rozpadną znaczy, że ilość mąki jest wystarczająca.












6. Porcję przygotowanego ciasta rozprowadzamy na brzegu miski/płaskiej pokrywie, energicznymi ruchami odrywając niewielkie ilości wrzucamy do wrzącej wody. Aby nie przywierały do dna należy raz po raz przemieszać. Gotujemy kilka minut.








7. Po zagotowaniu odcedzamy na durszlaku. W zależności od wariantu wrzucamy do miski i łączymy składniki:

a) z dodatkiem kiszonej kapusty i kiełbasy

kluchy polewamy podsmażoną kiełbasą/słoniną/cebulą/boczkiem, dodajmy ugotowaną uprzednio kapustę, solimy do smaku




b) z dodatkiem sera i kiełbasy

kluchy polewamy podsmażoną kiełbasą/słoniną/cebulą/boczkiem, dodajmy ser, solimy do smaku







Moje podniebienie odleciało w kosmos, czego i Wam życzę; smacznego! :)

Wykop

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Copyright – 1999-2012 INTERIA.PL , wszystkie prawa zastrzeżone.