Ostatnio: 31.01.2020

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Cześć !

Dziś przedstawię przepis na bardzo smaczne, aczkolwiek pracochłonne danie. Zapiekane tortellini w sosie śmietanowo-serowym.

Do przygotowania ciasta na tortellini będzie potrzebne :

- ok 500 g. mąki

- 2 jajka

- ok. 250 ml ciepłej wody

- sól

opcjonalnie :

- oliwa z oliwek

- kurkuma

Z mąki usypujemy kopczyk z dziurką na jajka w środku. Wbijamy do środka jedno żółtko i jedno całe jajo. Sypiemy na kopczyk płaską łyżkę soli oraz dla uzyskania ładnego żółtego koloru trochę kurkumy. Dodajemy też nieco oliwy z oliwek.



Wszystkie składniki zagniatamy na początku nożem stopniowo podlewając wodą. Po pewnym czasie bierzemy ciasto w ręce i wyrabiamy do momentu kiedy zacznie być błyszczące i elastyczne.



Pewnie przypomni się Wam zapach ciasta makaronowego, które wyrabiały mamy oraz babcie jak makaron w sklepach był niedostępny :)

Taką kulkę posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut aby odpoczęło.



W czasie odpoczywania ciasta możemy wykonać farsz. Do przyrządzenia farszu będzie potrzebne :

- 700-800 g. gotowanego mięsa

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- jajko

- sól

- pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy około 4 minut, pod koniec dorzucamy pokrojony czosnek.



Mięso przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach, przez maszynkę przepuścić trzeba też cebulę z czosnkem. Potem na zmielonego mięsa wbiamy jajo, solimy i pieprzymy wg uznania. Mieszamy do momentu połączenia się wszytkich składników.





Wracamy do ciasta.

Po wyjęciu kulki z lodówki tniemy ją na niewielkie kawałki i wałkujemy na cienki placek obficie podsypując go mąką.



Tniemy go na paski, tworząc kwadraty albo coś kwadratoopdobnego.



Nakładamy odpowiednią ilość farszu na ciasto i składamy. Trzeba połączyć przeciwległe rogi ciasta, uformuje się z tego trójkąt. Potem trzeba włożyć wskazujący palec na środek pierożka i zawinąć dwa rogi wokół palca. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że powinniśmy spokojnie swojego palca owinąć ciastem.

Jak brzegi ciasta zostaną dobrze sklejone to nie ma możliwości, aby coś z pierożka wypadło podczas gotowania.



Na Youtube jest wiele filmików jak złożyć kawałek ciasta, aby uzyskać odpowiedni kształt.

Po przerobieniu całości ciasta powinniśmy otrzymać taki oto widok :



W dużym garnku gotujemy sporą ilość wody, trzeba posolić ją dość solidnie. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut. Przelewamy zimną wodą, żeby się nie pożeniły.




Pora na sos.

Składniki :

- śmietana 30 % ok.150-200 ml

- 200 g sera tartego żółtego sera

- 1 żółtko

- przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie



W do miski wbijamy żółtko, roztrzepujemy je. Dolewamy śmietany i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy wg upodobania i dorzucamy starty ser.



W naczyniu żaroodpornym wylewamy trochę sosu na dno. Następnie układamy tortellini i zalewamy pozostałą ilością sosu. Jeśli lubimy dużo przypiecznego żółtego sera to możemy dotrzeć i przykryć pierożki serową pierzynką.



Piekarnik na 180 stopni i pieczemy do momentu przyrumienienia się sera.






Smacznego !


PS .Specjalnie dla GraveDigger i Gugas zdjęcie pomocnika :)

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright – 1999-2018 INTERIA.PL, wszystkie prawa zastrzeżone.