Ostatnio: 26.02.2020

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Cześć i czołem.

Dziś po dłuższej przerwie wracam do Gotuj z Wykopem. A przedstawię Wam przepis na pieczeń rzymską czyli klopsa. Klopsa można podawać jako mięso drugodaniowe, ale najlepiej smakuje jako "wędlina" do pieczywa na zimno.

Na naszego pana klopsa będzie nam potrzebne :

- kilogram mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe)

- 4 jaja ugotowane na twardo i obrane ze skorupek

- 4 jaja surowe

- bułka

- 2 cebule

- kilka pieczarek

- sól i pieprz

- przyprawy wg upodobania

- tłuszcz do podsmażania ( u mnie masło klarowane)

- tłuszcz do wysmarowana formy

- forma do pieczenia

opcjonalnie :

- kilka plasterków szynki surowej



I zaczynamy.

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy do mięsa czekającego w misce.



2. To samo robimy z pieczarkami.



3. Namaczamy bułkę w wodzie/mleku i odciskamy ją. Zgniatamy w rękach i wrzucamy do miski.

4. Do miski wbijamy 4 jaja.

Całość przed wymieszaniem wygląda tak :



5. Teraz to wszystko trzeba wyrobić na jednolitą masę. Masa powinna być dość zwarta. Można jej w tym pomóc dosypując 2 łyżki bułki tartej.



6. Formę natłuszczamy masłem/margaryną i układamy w niej do połowy mięsnej masy.

7. Na masę kładziemy jaja ugotowane na twardo.



8. Na jaja nakładamy pozostałą masę.



9. Opcjonalnie : Jako, że jestem tuż po wypłacie pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i wierzch klopsa obłożyłem surową szynką szwarcwaldzką :)





10. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu lub środkową półkę wstawiamy naszą pieczeń.




Pieczemy około 90 minut. W trakcie może wytapiać się tłuszcz. Możecie go spróbować złapać do kubka i następnie smarować górę pieczeni w celu uzyskania ciekawego efektu przyrumienienia.



Po wyjęciu z pieca klops powinien przestygnąć około 30 minut.



A w środku wygląda tak :



Smacznego !

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright – 1999-2018 INTERIA.PL, wszystkie prawa zastrzeżone.