Ostatnio: 13.02.2019

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Frytki serwowane są zaraz po usmażeniu. Do frytek zawsze serwuje się jakiś dodatek. W Polsce jest to w 90% ketchup.

domowe frytki 11



A jak sprawa wygląda w innych częściach świata?

W Belgii frytki zazwyczaj podawane są jako osobne danie w papierowym rożku, z majonezem, ketchupem curry, sosem z piklami lub fritessaus - lżejsą wersją majonezu. Do tego dodać można frikandel czyli smażoną kiełbasę curry

frit



ff966da0 d1ec 4a09 8663 595ddfcb9fd5 beckers mammoet horecava 55



W Bułgarii na frytki ściera się sirene - ser podobny do bryndzy.

5676994871 1a66015a32 z



Kanada zaoferuje Wam poutine, czyli fryty zanurzone w sosie pieczeniowym pokryte grudkami serka wiejskiego. Gdzieniegdzie dostaniecie również frytki z mięsem mielonym, hot dogami, serem, dressingiem i sosem pieczeniowym.

05poutine



Francuzi frytki podają zazwyczaj do steków. Zazwyczaj towarzyszy im ketchup, majonez, musztarda Dijon lub fritessaus, który tutaj oferowany jest nawet w McDonad'sie za darmo przy kasach.

steak frites



1923647 good ol fritessaus fritter sause in amsterdam amsterdam



W Islandii frytki serwuje się głównie jako sider, z ketchupem lub sosem koktajlowym.

Japońskie frytki jak zawsze innowacyjne. Podawane są z saszetką zawierającą m.in. przyprawy, sezam, wodorosty oraz sól.

japanese french fries



frieshongkong



Frytki po wietnamsku są zupełnym zaskoczeniem, gdyż na wierzchu dostaniecie porcję masła i posypkę z cukru. Kalorii nigdy za dużo :3

bez tytulu



Dużo do powiedzenia ma Holandia. Tutaj spodziewaj się różnorakich dodatków jak np. majonez, fritessaus, sos satay, ketchup curry i speciaal - mieszanka fritessaus, siekanej surowej cebuli i ketchupu. Każde miejsce sprzedające frytki oferuje około 9-10 toppingów.

images



Rumuńskie frytki zazwyczaj podawane są z mujdei - ostrym sosem czosnkowym, którego konsystencja i skład zależy jedynie od kucharza.

friesromania



Bekon, sos serowy i kwaśna śmietana - oto, co dostaniecie na Filipinach.

l



USA czyli cheese 'n chips. Frytki zanurzone w tonie sera American, Cheddar lub Mozarella. Do tego częstym dodatkiem jest mięso mielone lub sos pieczeniowy. W Texasie popularnym dodatkiem do serowych frytek jest ostra papryka jalapeno.

cheese fries



l



I na koniec UK. Najbardziej wszystkim znane fish 'n chips, czyli ryba z frytkami, czasem w akompaniamencie puree z groszku. Tutaj frytki przyprawiane są octem winnym i w tradycyjnych smażalniach wciąż podawane w papierowym rożku.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright – 1999-2018 INTERIA.PL, wszystkie prawa zastrzeżone.