Ostatnio: 12.12.2018

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Glutaminian Sodu = Ekstrakt drożdżowy, Autolizowane drożdże, Hydrolizowane białka roślinne, Hydrolizowane białka – wszystkie te substancje, są jednym i tym samym Glutaminianem Sodu


O Glutaminianie Sodu słów kilka

Przyszedł czas na kolejną, po aspartamie, "magiczną" substancję masowo dodawaną do przetworzonej żywności, od wielu lat – Glutaminian sodu. Każdy, kto czyta etykietki ze składem, na pewno natknął się nie raz i nie dwa na ten specyfik (symbol E621) . Glutaminian sodu został zakwalifikowany przez FDA i UE jako bezpieczny, nie nałożono żadnych ograniczeń na jego stosowanie w przetwórstwie i przemyśle spożywczym.

Krótka Historia.

Pierwsze zastosowanie glutaminianu w kuchni przypisuje się Japończykom. Pewien glon morski, zwany Listownicą Japońską, zawiera bardzo duże ilość glutaminianu, nadając potrawom wyjątkowy smak, co spowodowało jej rozpowszechnienie jako przyprawę w kuchni azjatyckiej. W 1908 roku Japoński uczony wyizolował Glutaminian z Listowicy. Niedługo po odkryciu rozpoczął produkcje przyprawy, będącej oczyszczonym Glutaminianem Sodu, zwaną Aji-no-moto ("istota smaku"). Tyle Wikipedia.

W pożywieniu występują dwa główne rodzaje glutaminianu:

Kwas glutaminowy (L-glutamic acid), Organiczny aminokwas, wystepuje naturalnie w prawie wszystkich białkach. Jest łatwo przyswajalny przez człowieka, pełni ważne funkcje w organiźmie - zupełnie nieszkodliwy w niewielkich, naturalnie wystepujących ilościach.

Natomiast bohater tego artykułu, czyli Glutaminian Sodu (Znany też jako Monoglutaminian sodu, MSG), jest otrzymywany w przetwórstwie poprzez fermentację węglowodanów, przy zastosowaniu pewnych rodzajów bakterii. Uzyskuje się go również poprzez hydrolizę i inne procesy chemiczne. Następnie produkt fermentacji rafinuje się do postaci białego proszku, dodaj się soli (sód) i w ten oto magiczny sposób otrzymuje się glutaminian sodu.

Używany jest głównie jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów i potraw. Ogromne jego ilości znajdują się w przyprawach takich jak "Warzywko" "Vegeta" czy też "Maggi". Ukrywany często pod nazwami takimi jak: Ekstrakt drożdżowy, Autolizowane drożdże, Hydrolizowane białka roślinne, Hydrolizowane białka – wszystkie te substancje, są jednym i tym samym Glutaminianem Sodu. MSG zawiera także Maltodekstryna, żelatyna,słód jęczmienny, serwatka, izolat sojowy –Wszystkie z wymienionych dodatków do żywności zawierają glutaminian sodu. Jeśli na etykiecie jakiegoś produktu występują: aromaty, aromaty identyczne z naturalnym, przyprawy, mieszanki przyprawowe – produkt zawiera glutaminian sodu. MSG zawiera także sos sojowy. Produkty z soi zawierają duże ilość glutaminianu – np. "Zdrowe" i "wegetariańskie" kotlety sojowe a'la Schabowe ;-). Słodycze, Napoje w puszkach, Wszelkie mieszanki przyprawowe typu "mieszanka do kurczaka/grilla/wołowiny", sosy w proszku, buliony w kostkach – ogólnie wszelkie proszkowane produkty (Knorr, Winiary itp).

MSG dodawane jest także w wielu masarniach do WSZYSTKICH przetworów mięsnych. Mc Donald, KFC i PizzaHut również zaserwują Ci przepyszne dania z odpowiednią dawką glutaminianu. Zastanawiałeś się pewnie, czemu Hamburgery robione dromowym sposobem nie smakują tak jak te w McDonalds ? Odpowiedź jest prosta – nie ładujesz w nie odpowiedniej ilości trującej chemii :-).

Każda paczka chipsów czy chrupek zawiera glutaminian w "otoczce" przyprawowej.

Moje twierdzenia muszę poprzeć jakimiś dowodami, prawda? Jakie skutki niesie za sobą nadmierne spożycie MSG?

Badania Dr. Russella Blaylock'a http://en.wikipedia.org/wiki/Russell_Blaylock dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.

Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich "naturalnej" śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę ( Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds?;-) ). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death), ze zwiększonym spożyciem Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem - szczególnie przed wysiłkiem fizycznym - nie pij "dietetycznych" i "energetycznych" napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie !

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na "epidemię" otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy maja jakiś "smak"), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamknięta w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną - wg. Wikipedii ekscytotoksycznośc jest to "patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne.".Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie "otworzyć" barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć wam "smacznego" ;-). Czytajcie etykiety i dokonujcie mądrych wyborów żywieniowych :-).

http://smartfood.salon24.pl/174047,o-glutaminianie-sodu-slow-kilka


Syndrom Kuchni Chińskiej

Syndrom chińskiej restauracji (zwany także zespołem chińskiej restauracji lub chorobą Kwoka) – wystąpienie objawów takich jak: ból głowy, zaczerwienienie, pocenie się, uczucie ucisku w jamie ustnej lub głowie, kołatanie serca, a nawet chwilowy paraliż, opisane przez dr. Roberta Homana Kwoka[1] w New England Journal of Medicine w 1968, występujący po spożyciu potraw chińskich.

Powszechnie uważa się, że zespół jest spowodowany przez glutaminian sodu, choć dotychczas przeprowadzone badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie tego powiązania [2] [3]. Niektórzy naukowcy sądzą, że objawy mogą być związane z reakcjami nadwrażliwości (alergii) na składniki kuchni azjatyckiej.

Objawy

Uczucie palenia i ucisku w górnej połowie ciała, którym zwykle towarzyszą objawy ogólne, takie jak:

zmiany rumieniowe,

zlewne poty,

mdłości,

skurcze mięśni.

Leczenie

Nie jest znane leczenie przyczynowe. W zależności od nasilenia i konstelacji objawów stosuje się leczenie objawowe.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Syndrom_chi%C5%84skiej_restauracji


Glutaminian sodu- E621 powodujący neurodegeneracje mózgu

Wprowadzenie

Glutaminian sodu, znany także jako MSG lub E621 est wykorzystywany jako substancja wzmacniający smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Kwas glutaminowy, podobnie jak sole kwasu glutaminowego inne niż MSG, jak np. glutaminian potasu, mają te same właściwości. Glutaminian nadaje żywności charakterystyczny smak zwany ‘umami', który został określony przez naukowców jako piaty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian jest głównym składnikiem białek i jest obecny w większości naturalnych produktów spożywczych takich jak mięso, drób, owoce morza, warzywa i mleko. Naturalnie występujący glutaminian jest tradycyjnie wykorzystywany by nadawać smak umami.

W przeszłości kilka sporadycznych raportów wykazało, że glutaminian wywołuje niekorzystne objawy fizjologiczne jak drętwienie, osłabienie i palpitację. Nazwano to ‘syndromem chińskiej restauracji'. Jednakże, w badaniach z użyciem ślepych prób i podawaniem placebo nie udało się naukowo potwierdzić (np. stosowanie placebo), że te objawy są rzeczywiście wywołane spożyciem glutaminianu.

Wielkość dawki glutaminianu stosowanego w żywności gotowej do spożycia, mieści się w zakresie od 0,1% do 0,8%. Wielkość ta jest zbliżona do zawartości glutamininanu w daniach przygotywywanych tradycyjnymi metodami. Smak glutaminianu jest samo-ograniczający. Oznacza to, że jeśli określona ilość zostanie dodana do potrawy, dodawanie większych ilości nie zmieni znacząco jej smaku bądź go nie pogorszy. Aby lepiej wyjaśnić, co to jest glutaminian, tekst poniżej zawiera odpowiedzi na często zadawane pytania. Zamieszczono także informację o tym, jak na opakowaniach oznakowany jest glutaminian i inne środki wzmacniające smak.

Pochodzenie i funkcja w organizmie

Glutaminian sodu jest solą kwasu glutaminowego. Kwas glutaminowy to jeden z 20 aminokwasów tworzących białka. Z żywieniowego punktu widzenia jest on ‘zbędnym” aminokwasem, co oznacza, że nasz organizm może go sam wytwarzać.

W żywności, podobnie jak w tkankach, kwas glutaminowy występuje w dwóch formach: ‘związanej', gdy jest połączony z innym aminokwasem tworząc białko, bądź ‘wolnej' gdy występuje jako pojedynczy aminokwas. Tylko kwas glutaminowy w postaci wolnej ma właściwości wzmacniające smak.

Niedawne badania wykazały, że glutaminian pozyskany z naturalnych produktów jest głównym źródłem energi w jelitach. Jelita mają tak ogromne zapotrzebowanie na glutaminian, że tylko 4 % glutaminianu spożytego z żywnością trafia do innych organów człowieka. Oznacza to także, że organizm musi wytworzyć jego niezbędną ilość.

Każda postać glutaminianu w żywności, zarówno wolna, związana z białkami lub będąca dodatkiem, ulega przemianie w jelitach do wolnego glutaminianu i jest wykorzystana do wytwarzania energii w jelitach. Glutaminian pełni także funkcję neurotransmitera w mózgu człowieka. Jednakże bariera krew-mózg, która chroni układ nerwowy przed dostępem niepożądanych substancji uniemożliwia wnikanie glutaminianu do mózgu. Z tego powodu mózg syntetyzuje glutaminian z glukozy i innych aminokwasów.

Glutaminian pełni ważne funkcje metaboliczne, stanowi substrat w syntezie białka, jest prekursorem glutaminy, pomaga w transporcie azotu, itp.

Występowanie i produkcja

Glutaminian występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych. Występuje w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych w formie związanej z białkiem oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym oraz w wielu rodzajach sera w formie wolnej.

Poza występowaniem w formie naturalnej, gluminian może być celowo dodawany do żywności. Często jest stosowany do zup, sosów, czipsów i produktów spożywczych typu przekąsek.

Wiele azjatyckich potraw posiada charakterystyczny smak glutaminianu, który pochodzi zarówno z sosów sojowych lub rybnych, bądź jest specjalnie dodawany jako środek wzmacniający smak. W kuchni włoskiej glutaminian pochodzący z sera oraz pomidorów nadaję potrawom smakowitość. Glutaminian wydobywa oryginalny smak potrawy i sprawia, że jest bardziej apetyczna.

Produkcja glutaminianu sodu na skalę handlową rozpoczęła się w roku 1909. W przeszłości był wytwarzany poprzez hydrolizę naturalnego białka np. pszenicznego i sojowego. Obecnie, produkcja glutaminianu sodu opiera się na fermentacji bakteryjnej. Bakterie (Corynebacterium glutamicus) są hodowane na płynnej pożywce zawierającej cukry, melasę lub skrobię. Bakterie wytwarzają i wydzielają kwas glutaminowy do pożywki. Kwas glutaminowy jest następnie wydzielany przez filtrację, oczyszczany i zamieniany przez neutralizację do glutaminianu sodu. Po dodatkowym oczyszczaniu, krystalizacji i wysuszeniu, glutaminian sodu w postaci białego proszku jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak.

Produkty podobne

Poza glutaminianem sodu, w produkcji żywności stosowane są inne substancje wzmacniające smak. Kilka z nich wytwarza się z kwasu glutaminowego, jak np: glutaminian potasu, diglutaminian wapnia, glutaminian monoamonowy oraz diglutaminian magnezu.

Substancje wzmacniające smak, które nie są pochodnymi glutaminianu a posiadają te same cechy to: kwas guanylowy, guanylan disodowy, guanylan dipotasowy, guanylan wapnia, kwas inozynowy, inozynian disodowy, inozynian dipotasowy, inozynian wapnia, rybonukleotydy wapnia i rybonukleotydy disodowe.

Substancje wzmacniające smak są umieszczane na liście składników na opakowaniach produktów spożywczych w następujący sposób: nazwa kategorii dodatku do żywności np. substancja wzmacniające smak, a następnie ich dokładna nazwa bądź numer E. Numery E substancji wzmacniających smak (E620 do E640) podano w tabeli poniżej.

numer-E

Nazwa

E620

Kwas glutaminowy

E621

Glutaminian sodu

E622

Glutaminian potasu

E623

Diglutaminian wapnia

E624

Glutaminan monoamonowy

E625

Diglutaminian magnezu

E626

Kwas guanylowy

E627

Guanylan dwusodowy

E628

Guanylan dwupotasowy

E629

Guanylan wapnia

E630

Kwas inozynowy

E631

Inozynian disodowy

E632

Inozynian dipotasowy

E633

Inozynian wapnia

E634

Wapniowe pochodne 5'-rybonukleotydów

E635

Dwusodowe pochodne 5'-rybonukleotydów

636

Maltol

637

Etylomaltol

E640

Glicyna i jej sól sodowa

Uwaga: E636 – E637 oraz E 640 są substancjami wzmacniającymi smak, ale nie mają tzw. smaku ‘umami'

Więcej informacji na temat powyższych substancji można znaleźć na naszej stronie internetowej w dziale numery E.

Efekty uboczne MSG

Wiele lat temu opublikowano badania wskazujące, że chorzy na astmę oskrzelową mogą być narażeni na atak choroby po spożyciu glutaminianu potasu. Z tego powodu przeprowadzono wiele badań naukowych mających na celu wykazanie ewentualnego związku pomiędzy atakiem astmy i spożyciem glutaminianem sodu, a także w celu określenia czy spożywanie glutaminianu sodu może szkodzić zdrowiu. Nie wykazano istnienia związku pomiędzy astmą i MSG. W różnych badaniach, osoby odczuwające zwiększenie objawów astmy po spożyciu glutaminianu sodu oraz osoby, które nie skarżyły się na zwiększone dolegliwości, spożywały zarówno glutaminian sodu jak i placebo. Nie wykryto korelacji pomiędzy spożyciem glutaminianu sodu a atakami astmy.

Badani reagowali na glutaminian sodu tak samo, jak na podawane im placebo. Można przypuszczać, że osoby, które uważały, że nie tolerują glutaminianu sodu, najprawdopodobniej były wrażliwe na inny składnika żywności.

Podobne badania przeprowadzono wśród osób, które twierdziły, że cierpią na zawroty i bóle głowy oraz inne schorzenia o podłożu neurologicznym. Często dolegliwości te pojawiały się na skutek zwiększonej ilości sodu i odwodnienia organizmu (objawy przypominające nadużycie alkoholu). Nie znaleziono naukowo wyjaśnionego związku pomiędzy spożyciem MSG a wymienionymi objawami.

Przegląd wielu badań oceniających wpływ glutaminianu sodu na zdrowie człowieka został opublikowany przez Raif et al., 2000. We wnioski końcowym stwierdzono, że w wyniku wielu badań można uznać, iż glutaminian sodu jest bezpiecznym dodatkiem do żywności. Badania epidemiologiczne i badania prowokacyjne nie dostarczyły wystarczającej liczby dowodów, aby uznać, że glutaminian sodu może wywołać niepożądane skutki zdrowotne. Niektóre badania wykazały, że bezpośrednie spożywanie dużych ilości glutaminianu sodu wywołuje subiektywne objawy u osób przekonanych, że są nadwrażliwi na ten związek. Niemniej objawy takie były rzadkie i krótkotrwałe i nie występowały, gdy glutaminian sodu był spożywany w żywności.

Można zatem stwierdzić, że spożycie glutaminianu jest dla ludzi bezpieczne. Niemniej, odpowiednie oznakowanie produktów z dodatkiem MSG, umożliwia unikanie jego spożycia przez osoby nieufne.

http://www.food-info.net/pl/intol/msg.htm

http://www.zywienie.wortale.net/54-Fakty-dotyczace-glutaminianu-sodu.html

http://www.we-dwoje.pl/glutaminian;sodu;e621;-;bezpieczny;ale;czy;zdrowy,artykul,10488.html


Glutaminian sodu powoduje neurodegeneracje mózgu. jesli nie zabrzmiało to jeszcze wystarczająco źle, to dodam, że jedną z chorób neurodegeneracyjnych jest choroba Alzheimera.

Eksperci podnoszą, że stosowane w produktach żywnościowych substancje muszą być bezpieczne. Dotyczy to wszystkich składników, również tzw. ulepszaczy, barwników i konserwantów. Ponadto, znajdujące się w pożywieniu substancje nie mogą wprowadzać w błąd konsumenta, w zakresie jakości produktu, co niestety się zdarza. Producenci jednak przekonują, że tzw. ulepszacze nie mają negatywnego wpływu na zdrowie konsumujących produkowaną przez nich żywność. Jednak nie jest to cała prawda, bowiem większość konserwantów legalnie obecnych na rynku nie jest jeszcze do końca zbadana. Dlatego naukowcy nie mogą realnie ocenić ich właściwości, a tym samym, ze stuprocentową pewnością stwierdzić że nie wpływają na zdrowie ludzi, a na pewno nie są w stanie stwierdzić skutków częstego spożywania określonych substancji chemicznych przez kilkadziesiąt lat.

Komentarze

  • Arek Noecki Arek Noecki (185.14.149.*)

    Kolejny dobry artykuł, częściowo zerżnięty z innych stron, które nie podają źródeł.. Dla większości społeczeństwa to bzdury i teorie spiskowe. Ja wiem, co to glutaminian i jakie są jego skutki bo się tym mocno interesuję i wiem, że to prawda ale do cholery, jak chcecie kogoś przekonać to podawajcie źródła, badania, raporty inaczej to tylko autorskie wypociny.

  • nonmsg nonmsg (*.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)

    dr H.U. Grimm, Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje twoje zdrowie, W-o Vital, Białystok 2015, s. 57-82. Autor wyjaśnia, podając konkretne fakty, osoby, źródła, jak ten jakoby wielce zmitologizowany dodatek do żywności jest po prostu produktem przynoszącym zyski. Kto i dlaczego robi i na ile wiarygodne badania, i co z tego wychodzi. A wychodzi na to, że Ci, którzy mają kasę robią szeroko zakrojone badania, a te mieszają klientom w obrazie - czym jest MSG? Polecam rzetelne publikacje oparte na rzetelnych informacjach, wówczas sprawa MSG będzie jasna - substancja ta jest po prostu szkodliwie uzależniająca i niezdrowa, ale przynosi zyski.

  • Halina Halina (*.dynamic.chello.pl)

    Ekstrakt drożdżowy jest naturalnym autolizatem komórek drożdżowych. Posiada w swoim składzie peptydy, sole mineralne oraz aminokwasy. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest jako źródło glutaminianu sodu. W składzie ekstraktu drożdżowego wchodzi naturalnie występujący kwas glutaminowy lub glutaminian sodu. Wielu producentów żywności zastąpiło bowiem glutaminian sodu ekstraktem z drożdży. Nie wymaga on bowiem oznakowania symbolem E. Niektórzy jednak często mylą ekstrakt drożdżowy z glutaminianem monosodowym. Oba te składniki jednak różnią się od siebie. Ekstrakt drożdżowy zawiera w swoim składzie białka, witaminy oraz aminokwasy. Natomiast glutaminian monosodowy składa się tylko i wyłącznie z soli i glutaminianu. Poza tym nie posiada on własnego smaku.

  • :)) :)) (*.tarman.pl)

    idąc tym tropem to generalnie w naszych organizmach występuje również glutaminian (anion karboksylowy, forma kwasu glutaminowego) i jakoś nikt go nie usuwa z organizmu:)) co za bzdury. Osobna kwestia to dodawanie glutaminianu sodu a osobna to że związki takie jak glutaminian występują naturalnie w różnych NATURALNYCH rzeczach i wpływają na smak....

  • niezłe bzdury:) niezłe bzdury:) (*.tarman.pl)

    "Ukrywany często pod nazwami takimi jak: Ekstrakt drożdżowy, Autolizowane drożdże, Hydrolizowane białka roślinne, Hydrolizowane białka – wszystkie te substancje, są jednym i tym samym Glutaminianem Sodu. MSG zawiera także Maltodekstryna, żelatyna,słód jęczmienny, serwatka, izolat sojowy –Wszystkie z wymienionych dodatków do żywności zawierają glutaminian sodu."

  • Bodzio Bodzio (*.dynamic.gprs.plus.pl)

    @XYZed - zgadzam się z Tobą
    większość tych pseudosensacji została lepiej wyjaśniona tu: http://cojesc.net/glutaminian-sodu-fakty-i-mity/

  • XYZed XYZed (*.chelm.mm.pl)

    Ale pierdoły, nie potwierdzone żadnymi konkretnymi dowodami. Myślę, że ten cytat jest najprawdziwszy z całego artykułu: "Powszechnie uważa się, że zespół jest spowodowany przez glutaminian sodu, choć dotychczas przeprowadzone badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie tego powiązania [2] [3]. Niektórzy naukowcy sądzą, że objawy mogą być związane z reakcjami nadwrażliwości (alergii) na składniki kuchni azjatyckiej."
    Stanowczo gorszy i bardziej trujący jest Chlorek Sodu (NaCl), a używamy go na co dzień i to w stanowczo przesadzonych ilościach.

  • gosiaczekk5@wp. gosiaczekk5@wp. (*.neoplus.adsl.tpnet.pl)

    Witam! Czy ekstrakt drożdżowy jest tak samo "niezdrowy" jak zwykły glutaminian sodu ? W tekście powyżej nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi na to nurtujące mnie pytanie. Kiedyś myślałam, że może z tym glutaminianem jest tak jak z witaminą C. Syntetyczna uszkadza wątrobę, naturalna nie (czy może znane są jakieś inne informacje??). Jeśli mam zrezygnować z glutaminianu również w formie ekstraktu drożdżowego ciekawi mnie czym go zastąpić ? Ciężko otrzymać smaczną potrawę bez tej "przyprawy". Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Dodajesz komentarz anonimowo. Zaloguj się.

Dodajesz komentarz anonimowo. Aby komentować pod własnym pseudonimem włącz profil publiczny w ustawieniach.

Autor:
Treść:

Aby przesłać formularz, musisz mieć włączony w przeglądarce Javascript. Jeżeli nie masz, przepisz wspak tekst ad3q11o2i1:

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright – 1999-2018 INTERIA.PL, wszystkie prawa zastrzeżone.