Ostatnio: 15.10.2019

Darmowe galerie dla serwisów aukcyjnych

Emigracja do USA

Wersja 1.1

Zapraszam do kontaktu: @animuss na wykop.pl

Ponieważ w internecie pojawia się masa nieprawdziwych informacji o imigracji do USA, postanowiłem zebrać w jednym miejscu wszystkie informacje w tym temacie. Źródła: a) życie w USA b) skończenie studiów w USA c) ex-różowa będąca prawnikiem do spraw imigracji

Spis treści:

1. Czy warto emigrować do USA

2. Ile się zarabia w USA?

3. Jak wyemigrować do USA

4. Wiza czy promesa?

5. Wiza turystyczna

6. Czy zdobycie obywatelstwa innego kraju pomaga w imigracji do USA?

7. Czy Polacy są dyskryminowani w imigracji do USA w porównaniu do innych narodów?

8. Czy mogę sam złożyć wniosek o zieloną kartę?

9. Czy dyplomy z polskich uczelni są honorowane?

10. Jak uzyskać obywatelstwo?

11. Ruch bezwizowy - kiedy "amerykanie dadzą nam wizy"?

Czy warto emigrować do USA

Oczywiście każdy musi podjąć swoją decyzję. Warto jednak pamiętać, że sytuacja zmieniła się na przestrzeni lat. W Polsce USA jest postrzegane jako kraj bardzo atrakcyjny do emigracji głównie z powodu atrakcyjności za czasów PRL. Wtedy średnia płaca w Polsce wynosiła ok $30 miesięcznie, więc każdy kto miał szansę popracować w USA w Polsce był bogaczem. Obecnie Polacy mogą pracować w wielu krajach europejskich, w których można zarobić więcej pieniędzy niż w USA, a do tego odpadają procedury wizowe.

Ile się zarabia w USA?

Każdy stan ma swoją płacę minimalną, ponadto jest też federalna płaca minimalna, która wynosi obecnie $7.25 na godzinę. Ogólnie w prostych pracach typu kasjer, kelner itd zarobi się minimalną kwotę (przy czym kelner będzie mieć jeszcze napiwki). Warto pamiętać, że nie należy porównywać kwot, ponieważ struktura zarobków jest inna. Minimalna płaca wystarczy na wynajęcie małego mieszkania o niskim standardzie oraz jedzenie z Walmartu (niska jakość). Niekoniecznie wystarczy na samochód, na pewno nie wystarczy na lepsze życie. Należy dodać koszt ubezpieczenia zdrowotnego.

Na pewno warto pracować w dobrze płatnym zawodzie typu IT. Każdy pomyśli w tym momencie o dolinie krzemowej, jednak warto pamiętać o wysokich kosztach życia w tym rejonie.

Jak wyemigrować do USA

Opcje na emigrację są następujące:

- wylosowanie zielonej karty w loterii wizowej

- wiza pracownicza H1B

- wiza transferowa L1

- studia w USA

- ślub z obywatelem / obywatelką

Wylosowanie zielonej karty w loterii wizowej

Jako Polacy mamy to szczęście być dopuszczonym do loterii wizowej. Wniosek składa się za darmo w okolicach listopada każdego roku, a wyniki dostępne są w okolicach maja. Co ważne, złożenie wniosku nie oznacza 'intent of immigration' - czyli 'zamiaru emigracji na stałe'. Ten termin jest ważny, ponieważ przykładowo przy składaniu wniosku o wizę turystyczną trzeba wykazać brak takiego zamiaru. Wedle oficjalnego memo rządowego, złożenie wniosku do loterii nie oznacza takiego zamiaru.

Szansa wylosowania zielonej karty w tym procesie wynosi około 3%.

Wiza pracownicza H1B

H1B jest popularnym sposobem na imigrację. Co jest ważne, wniosek o taką wizę może złożyć tylko pracodawca, osoba nie może tego zrobić. Koszt takiej wizy dla pracodawcy to około $5000 i koszt ten nie może być przeniesiony na pracownika.

W praktyce - jakie są problemy jeśli chodzi o H1B?

1. czas oczekiwania na wizę

2. brak gwarancji uzyskania.

Wizy H1B obowiązują od początku roku fiskalnego, czyli od początku października. Pracodawca może złożyć wniosek tylko w ciągu kilku dni na początku kwietnia, stąd minimalny czas oczekiwania na pracownika wynosi około 6 miesięcy. Jednak równie dobrze może to być nawet rok, więc należy sobie zdawać sprawę, że pracodawca niekoniecznie chce czekać tak długo, mając dostępnych pracowników lokalnych (gotowych do zatrudnienia od zaraz).

Brak gwarancji uzyskania: rząd USA przyznaje 65000 wiz H1B rocznie (plus 20000 dla absolwentów amerykańskich uczelni). Wniosków wpływa ponad 200 tysięcy, stąd przyznawanie wiz odbywa się w drodze losowania (szansa otrzymania około 25%). Warto wiedzieć, że z losowania wyłączone są uniwersytety oraz organizacje non-profit - w tych dwóch przypadkach wiza przyznawana jest w dowolnym momencie roku bez losowania (wystarczy spełnić warunki formalne). Jeśli osoba uzyska wizę H1B z pominięciem losowania (przykładowo zostanie zatrudniona na uczelni) i będzie chciała zmienić pracę na biznes (gdzie normalnie wymagane jest losowanie wiz) - wiza uzyskana z pominięciem losowania nie może być użyta i trzeba przejść procedurę losowania.

Trzeba pamiętać, że H1B jest wizą dla specjalistów, więc jest dostępna tylko dla określonych zawodów. Lista zawodów dostępna jest tutaj: https://www.uscis.gov/sites/default/files/reports-studies/Characteristics-of-Specialty-Occupation-Workers-H-1B-Fiscal-Year-2017.pdf

Maksymalny czas trwania wizy H1B to 3 lata. Po 3 latach istnieje możliwość przedłużenia na kolejne 3, co daje w sumie 6 lat. Po tym okresie nie ma możliwości przedłużenia i pracownik musi opuścić USA. Aby ubiegać się ponownie o H1B, trzeba przebywać poza USA minimum rok. Istnieje wyjątek pozwalający przedłużać H1B w nieskończoność - można tak robić jeśli osoba posiada zaakceptowany wniosek o zieloną kartę i oczekuje na dalsze procesowanie. Wtedy wiza H1B może być przedłużana. W praktyce istotne jest to w przypadku nacji długo oczekujących na zielone karty (wtedy czekają na przedłużonej wizie H1B) - takich jak Chińczycy czy Hindusi. Polacy otrzymują zielone karty szybko i z reguły nie ma potrzeby przedłużania H1B ponad 6 lat.

Wiza transferowa L1

Jest to jeden z najprostszych sposobów na emigrację. Należy zatrudnić się w zagranicznym oddziale amerykańskiej firmy, po roku pracy pracodawca może przenieść pracownika do USA na wizie L1. Brak losowania, uproszczona procedura. Trzeba tylko przekonać pracodawcę by wykonał taki transfer.

Studia w USA

Jeśli nie posiadasz specjalistycznych umiejętności uprawniających do uzyskania wizy H1B, możesz próbować emigracji poprzez studia. Tak, studia są drogie. Ale na studiach magisterskich lub doktoranckich można uzyskać stypendium które pozwoli się utrzymać i opłacić czesne (wtedy przykładowo 80% czesnego jest darowane, zależnie od uczelni). Masa ludzi przyjeżdża na studia mgr/dr i opłaca całość ze stypendium, które wyniesie około tyle ile minimalna płaca. Wystarczy na życie, nie wystarczy na bilet do Polski. Co jest ważne - po uzyskaniu dyplomu mgr/dr można legalnie pracować na wizie studenckiej F1 przez 1 rok. W przypadku kierunków STEM (Science Technology Engineering Mathematics) można pracować przez 3 lata po ukończeniu studiów. To daje czas na uzyskanie H1B lub zielonej karty.

Uwaga: aby utrzymać wizę F1 (studencką) trzeba być studentem "full time" (być zapisanym na odpowiednią liczbę kursów), niedotrzymanie tego wymagania oznacza automatyczne anulowanie wizy F1. Tak, ona nadal będzie w paszporcie, ale już nie będzie się dało na niej wjechać do USA.

Ślub z obywatelem / obywatelką

W przypadku ślubu z obywatelem USA, czas uzyskania zielonej karty to około 1 roku. Zielona karta jest przyznawana na okres 2 lat. Następnie jest wykonywane sprawdzenie czy małżeństwo nadal trwa i czy zostało zawarte w dobrej mierze. Po 3 latach na małżeńskiej zielonej karcie można ubiegać się o obywatelstwo. Warto pamiętać, że obywatel(ka) bierze na siebie odpowiedzialność finansową za małżonka i musi wykazać odpowiednie dochody - obywatel bez odpowiedniego dochodu nie może wnioskować o zieloną kartę dla małżonka.



4. Wiza czy promesa?

Zaskakująco często pojawia się zdanie, że konsulaty i ambasady USA przyznają coś takiego jak "promesa" a wiza jest przyznawana na granicy. Jest to zupełna nieprawda, coś takiego jak 'promesa wizowa' nie istnieje i ciężko nawet znaleźć skąd wzięło się to pojęcie. Zgodnie z informacją ze strony ambasady USA w Polsce:

Wiza amerykańska jest dokumentem wydanym przez Ambasadę lub Konsulat Stanów Zjednoczonych i naklejonym na jedną ze stron Państwa paszportu, który uprawnia do starania się o wjazd na terytorium USA. Wiza nie gwarantuje wjazdu do Stanów Zjednoczonych

( https://pl.usembassy.gov/pl/visas-pl/ )

Jest to też jasno napisane na dokumencie wklejonym do paszportu:



Powiedzmy to jasno: konsulat lub ambasada wydaje wizę. Na granicy otrzymuje się "Admission" czyli pozwolenie na pobyt o określonej długości:

90f046bd4173d6b0c9e08021a29cd082 orig



Na powyższym przykładzie widać, że pozwolenie na pobyt zostało przyznane 1 czerwca 2015, na podstawie wizy studenckiej F1, do czasu wygaśnięcia ważności wizy (d/s = duration of status).

Kolejna przytaczana rzecz to "ale i tak wiza nie gwarantuje wjazdu". To prawda, bo tak działają wizy na całym świecie. Wiza jest dokumentem koniecznym, ale nic nie gwarantuje, a ostateczna decyzja jest podejmowana przez urzędnika imigracyjnego. Tak to działa nie tylko w USA, ale i w większości krajów, w tym w Polsce. Posiadając wizę do Polski (tudzież Schengen) obcokrajowiec nie ma gwarancji być wpuszczonym do Polski. Wizy mają to do siebie że nie gwarantują wjazdu, tak to działa na całym świecie i USA nie jest tu wyjątkiem. Jedyne wizy które gwarantują wjazd to niektóre wizy dyplomatyczne.

5. Wiza turystyczna

Obecnie uzyskanie wizy turystycznej jest proste dla Polaków, jako że już nie jesteśmy w desperacji emigracyjnej i mamy wiele krajów dostępnych na wyjazd. Co jest warunkiem uzyskania wizy turystycznej? Jest to wykazanie, że ma się mocne powiązania z krajem ojczystym 'strong ties with home country'. Jest to kryterium które konsul sprawdza przy wydawaniu wizy. Jeśli masz pracę, mieszkanie na kredyt, studiujesz - to wszystko są kryteria przyznania wizy turystycznej. Jeśli nie masz dochodów i wyglądasz na kogoś kto jadąc turystycznie zostanie by rwać azbest z dachów - prawdopodobnie wizy nie dostaniesz.

Konsulowie są dobrze wyszkoleni z psychologii, potrafią poznać czy ktoś kłamie. Dlatego należy na rozmowie być jak najbardziej naturalnym i mówić tylko prawdę bez żadnej ściemy.

6. Czy zdobycie obywatelstwa innego kraju pomaga w imigracji do USA?

W skrócie: NIE. Wiele ludzi błędnie myśli, że mając obywatelstwo innego kraju jakoś to pomoże w emigracji do USA. Częsty tok myślenia: "zdobędę obywatelstwo UK, oni mogą bez problemu jechać do USA". Jest to zupełnie złe myślenie. Obywatele innych krajów nie mają żadnych przywilejów, poza krajami w ruchu bezwizowym, który dotyczy jednak tylko wyjazdów turystycznych. Zdobywanie obywatelstwa innego kraju po to żeby pojechać turystycznie na wakacje jednak nie ma sensu. Przy wnioskach o H1B Polacy mają identyczne prawa jak każda nacja na świecie. Przy wnioskach o zieloną kartę liczy się kraj urodzenia, obywatelstwa innych krajów mają znaczenie zerowe.

7. Czy Polacy są dyskryminowani w imigracji do USA w porównaniu do innych narodów?

Zupełnie nie! USA traktuje wszystkie kraje równo według swoich reguł. To odbija się negatywnie na krajach które mają dużo obywateli - takich jak Indie czy Chiny. To dlatego że istnieje limit "dla kraju", by liczba imigrantów z każdego kraju była równa - by na przykład hindusi lub chińczycy nie zalali kraju. Stąd czas oczekiwania na zieloną kartę dla chińczyków to około 5 lat, dla hindusów nawet 15-20 lat. Dla Polaka - czas oczekiwania (w zależności od kategorii) to albo zero (od razu dostaje) lub 1-2 lata. Jesteśmy w naprawdę dobrej pozycji, jeśli chodzi o imigrację do USA.

8. Czy mogę sam złożyć wniosek o zieloną kartę?

To może brzmieć niedorzecznie, ale odpowiedź brzmi TAK! I nie chodzi tu o loterię wizową. Można zwrócić się z bezpośrednim wnioskiem do rządu amerykańskiego, o wydanie zielonej karty. Nie trzeba nawet być w USA, nie trzeba mieć pracodawcy itp. Jedyne co trzeba zrobić, to we wniosku wykazać, że jeśli rząd nie przyzna zielonej karty to kraj straci na takiej decyzji. Trzeba wykazać, że jest się wybitnym w swojej dziedzinie, poważanym przez swoje środowisko. Konieczne są listy polecające i inna dokumentacja. W każdym razie jest to jak najbardziej możliwe, kategoria zielonej karty dla tego przypadku to EB2-NIW. Szczegóły znajdują się na stronie: https://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-second-preference-eb-2 Trzeba spełnić trzy "prongi" wedle kryteriów NSDOT, szczegóły tutaj: https://www.hooyou.com/niw/dvsn.html

9. Czy dyplomy z polskich uczelni są honorowane?

W skrócie: TAK. Często spotyka się w internecie opinie, że "polskie uczelnie są do niczego i nikt nie honoruje dyplomów". Jest to zupełna nieprawda. Wręcz polskie uczelnie są doceniane ze względu na wysoki poziom nauczania (tak, to prawda). Dotyczy to jednak tylko uczelni z czołówki. W jaki sposób odbywa się honorowanie polskich dyplomów: dokumenty są przesyłane do agencji ewaluacyjnej która ocenia dyplom. Agencja wydaje certyfikat typu "dyplom z Politechniki Warszawskiej nr XXXXX jest odpowiednikiem tytułu bachelors z amerykańskiej instytucji edukacyjnej akredytowanej przez ABET". Od tego momentu można oficjalnie posługiwać się tytułem uzyskanym z polskiej uczelni. Wniosek o ewaluację polskiego dyplomu będzie złożony przez amerykańską uczelnię lub firmę, ale można też osobiście. Koszt - około $40.

10. Jak uzyskać obywatelstwo?

Wniosek o uzyskanie obywatelstwa może być złożony po odpowiednio długim pobycie na zielonej karcie. Jest 3 lata ciągłego pobytu w przypadku zielonej karty uzyskanej z małżeństwa lub to 5 lat ciągłego pobytu w pozostałych przypadkach.

11. Ruch bezwizowy - kiedy "amerykanie dadzą nam wizy"?

Wiele osób postrzega ruch bezwizowy w niewłaściwy sposób, myśląc że gdy "amerykanie dadzą nam wizy" to będzie można pojechać do USA pracować i się osiedlić, podobnie jak w przypadku krajów europejskich takich jak UK. Jest to błąd. Ruch bezwizowy dotyczy tylko wyjazdów turystycznych i biznesowych (kategoria B1/B2), przy czym wyjazd biznesowy oznacza podróż na delegację / konferencję itp, osoba nie może uzyskać dochodu w USA. Ruch bezwizowy - VWP (Visa Waiver Program) oznacza, że obywatele pewnych krajów nie muszą przy przekraczaniu granicy posiadać wizy. Co to oznacza: ci obywatele muszą złożyć wniosek elektroniczny ESTA (Electronic System for Travel Authorization) i na tej podstawie mogą ubiegać się o wjazd do USA. Inaczej niż obywatele polscy, my musimy najpierw uzyskać wizę w konsulacie lub ambasadzie.

I teraz - czy to nas bardzo rani? NIE. Jedyny problem to jest opłata wizowa $160 USD, jednak wizę otrzymuje się na 10 lat. Obecnie sprawdzenie osoby podróżującej do stanów odbywa się w konsulacie/ambasadzie, w przypadku VWP takie samo sprawdzenie odbywa się na lotnisku wjazdowym (Port of Entry). Lepiej dowiedzieć się o odmowie wjazdu w Polsce, zamiast na granicy USA gdy już ma się wszystkie hotele, samochody itp opłacone.

Ważny fakt: obywatele bezwizowych krajów VWP też mogą ubiegać się o wizę. Ma to sens w przypadku gdy chcą przebywać w USA dłużej niż 3 miesiące. To dlatego, że ruch bezwizowy uprawnia do maksymalnie 3 miesięcznego pobytu, podczas gdy wiza turystyczna uprawnia do maksymalnie 6 miesięcznego pobytu. Stąd obywatele krajów VWP mają więcej możliwości wyboru: albo przekraczają granicę na podstawie ESTA, lub tak jak my uzyskują wizę turystyczną.

Ważny fakt nr 2: "wizy dla Polaków" nie oznaczają możliwości pracy lub emigracji! Jest to tylko ruch turystyczny.

Dodaj komentarz

Dodajesz komentarz anonimowo. Zaloguj się.

Dodajesz komentarz anonimowo. Aby komentować pod własnym pseudonimem włącz profil publiczny w ustawieniach.

Autor:
Treść:

Aby przesłać formularz, musisz mieć włączony w przeglądarce Javascript. Jeżeli nie masz, przepisz wspak tekst pdnn4h06ca:

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu. Prywatność. Copyright – 1999-2018 INTERIA.PL, wszystkie prawa zastrzeżone.